Как да омесим козунак
Няколко полезни съвета плюс техника
Снимка:
Списание "Меню"
Първото е да не се озовем в най-разноцветната кухня на света след боядисването на яйцата, а второто е да преборим прословутия с капризите си козунак.
Целта е ясна – добро втасване до зашеметяващи размери, образуване на заветните конци в готовия козунак и равномерно изпичане.
Привлекателната форма, постигана чрез сложни заплитания, достойни за всеки стар морски вълк, също е неимоверно важна.
Необходимо условие, преди да пристъпите към това проблемно начинание, е да уеднаквите температурата на всички продукти.
Извадете ги от хладилника няколко часа преди началото на голямото месене и ги оставете да почакат времето, когато ще сте уверени и смели в действията си.
Повечето съвети за добър резултат се състоят в убеждаване да подложим сладкото тесто на яростни насилствени акции, свързани с ентусиазирано, мощно и продължително месене, както и с безмилостното му блъскане в масата.
Макар такъв наказателен подход понякога да помага, а и е добър начин за справяне с предпразничния стрес, много по-лесно е да се придържате към представената по-долу техника.
Снимка: Списание "Меню"
2. Останалото брашно се пресява, прави се кладенче и в средата се сипват разбитите яйца, захар и мляко, разтопеното масло и втасалата мая. Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи топка.
3. Тестото се меси около 10 мин. и ако е необходимо, се добавя още малко брашно, но не бива да става твърдо. Меси се, докато престане да лепне.
4. Ръцете се топят в останалото разтопено масло едновременно с измесването на тестото, докато свърши маслото. Слага се да втаса на топло, докато си удвои обема (1 - 2,30 часа).
Снимка: Списание "Меню"
6. Разделя се на 3-4 топки и се сплита.
Снимка: Списание "Меню"
Няма коментари:
Публикуване на коментар