КУЛИНАРИЯ




Весели сандвичи



Ефектно кулинарно ястие

Ефектно кулинарно ястие
Продукти:
1 кг картофи, 1 връзка магданоз, сол на вкус, 4-5 яйца, 1 пакетче крема сирене, 250 г кайма, 2-3 пръчици спагети, черен пипер на зърна, листа маруля за декорация, 2-3 обелки от домат – за розички, 1 домат – за калинки, черни маслини, морков
Приготвяне:
Картофите се сваряват и обелват. Посоляват се и се намачкват на пюре. Слагат се в средата на подходящо плато, като се оформят във формата на гнездо. Магданозът се измива и наситнява, слага се в средата на гнездото. Яйцата се сваряват, обелват се и от тях се вземат само жълтъците, които се смесват с крема сиренето – служат за приготвянето на пиленцата. Пиленцата може да се поставят в черупки от яйца – за по-голям ефект. От сместа (крема сирене и жълтъци) се оформят топчици – едната по-голяма – за тяло на пиленцето, а другата по-малка – за главичка. За очички на пиленцата служат зърната черен пипер, а крилцата, човчиците и гребенчетата се изрязват от морков с помощта на нож или белачка за рязане. Готовите пиленца се нареждат в гнездото. Отстрани се декорира с обелките от домат, оформени като розички, калинките, които се правят от домат – разрязва се на две, прави се разрез на половината, с нож се надупчва на няколко места, където се слагат също зърна пипер – за точици, черна маслинка – за главичка. Таралежчетата се приготвят от каймата, като с леко намокрени пръсти (в оцет) се оформят телцата и муцунките, слагат се за очички зрънца черен пипер, а бодличките са начупените на части и забити в каймата спагети.
Готовите таралежчета се пекат в загрята фурна, върху хартия за печене – до готовност на каймата.       Az-jenata



 Картофена запеканка

Картофите се сваряват обелени и нарязани на парчета.След сваряването се изцеждат от водата и се прехвърлят в намаслена тавичка.Добавя се сол,млян черен пипер и нарошено сирене и няколко парченца масълце.Всичко се размесва.

В отделна малка тенджерка се запържват в олио 3-4 с.л. брашно,залива се с прясно мляко и се бърка за да стане гъсто сосче.Посолява се и се прибавят рабити 2 яйца с 1/2 кофичка кисело мляко.Количестото на заливката да е толкова,че да залее обилно картофите.

Заливаме картофите и печем до порозовяване във фурната.

П.П. Ако искате да има нещо месно вътре може да добавите шунка или варено пилешко месо.Също става много вкусно.




Пиле яхния с грах




1 пиле
400 гр. стерилизиран грах
1 с.л. олио
30 гр. краве масло
2 глави лук
50 гр. сланина
1 ч.ч. бяло вино
600 мл пилешки бульон
2  домата (или 4-5 лъжици доматено пюре )
черен пипер
сол
копър

  Запържваме лука в олиото и маслото.Слагаме тънко нарязаната сланина и пилето,което е нарязано на порции.Пържим от всички страни.Заливаме с виното и варим 2 минути.Прибавяме сол и черен пипер на вкус,както и доматеното пюре(накълцаните или смлени домати).Наливаме бульона и задушаваме до омекване на месото. Слагаме граха и отново задушаваме.  Готовото ястие поръсваме с прясно нарязан копър.

 

 

 

Мъфини

Със сирене и шунка






Не може само сладко
Не може само сладко
Снимка: Thinkstock

Необходими продукти:
2 чаени чаши брашно (200 г)
1 бакпулвер
1-2 щипки сол
1 чаена чаша кисело мляко
2 супени лъжици олио/зехтин
2 яйца
3/4 чаена чаша натрошено сирене
1/2 чаена чаша шунка, филе или друг колбас по избор, нарязани на ситно
1-2 супена лъжица ситно нарязан магданоз
черен пипер
форма за мъфини с 12 отвора
12 хартиени формички
Начин на приготвяне:
Натрошете сиренето, а шунката и магданоза нарежете на дребно. В купа разбийте добре яйцата. Постепенно към тях добавете олиото, а след това и киселото мляко, като продължите да разбърквате
Пресейте заедно брашното, солта и бакпулвера в голяма купа. Прибавете натрошеното сирене, шунката, магданоза и черен пипер на вкус. Постепенно изсипете яйчната смес, като се стараете да не разбърквате прекалено много, иначе мъфините няма да станат пухкави.
Поставете хартиена кошничка във всеки отвор (или намажете с масло и поръсете с брашно). Разпределете тестото до 3/4 от височината на отворите. По желание отгоре можете да поръсите с малко ким или настърган кашкавал.

Печете около 20-25 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. След това извадете кексчетата от фурната, охладете ги за около 5 минути и ги махнете от формата.  edna.bg














За родина на фалафела се смята Египет
За родина на фалафела се смята Египет
Снимка: gingercookies.eu





Фалафели

Кулинарно и ароматно богатство



Необходими продукти:
250 г суров нахут, накиснат във вода за една нощ
2-3 супени лъжици суров булгур
1 пакетче смлян кимион (може и по-малко, добавяйте на вкус)
1/3 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
1/2 чаена лъжичка кориандър на прах
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
пресен магданоз
хималайска сол на вкус
1 чаена лъжичка бакпулвер
черен пипер на вкус
вода до получаване на подходяща за оформяне на фалафелите консистенция

Начин на приготвяне:
Изцедете нахута от водата, в която е киснал цяла нощ, и го измийте. Сложете го в блендер заедно с лука, чесъна, магданоза, булгура, малко вода и смелете съставките много добре. Добавете и останалите продукти за фалафелите и отново ги смелете, като при нужда прибавете още вода.

Сипвайте толкова вода, колкото е необходимо, за да постигнете подходяща за оформяне на кюфтета смес. Ако блендерът ви е слаб, работете внимателно и на почивки, за да не го изгорите, тъй като се изисква добро смилане на продуктите и процесът не е кратък. След като сместа е готова и овкусена със сол, според вашите предпочитания, я оставете в хладилника за малко, за да си "почине".

Загрейте тиган с растителна мазнина (олио), оформете с мокри ръце фалафелите и ги изпържете до златисто. Не ги препържвайте, защото ще горчат. Работете на средна към силна степен на котлона, в никакъв случай на най-силната. Подредете готовите фалафели върху кухненска хартия, за да се отнеме ненужната мазнина.

Сервирайте ги с хумус или със сос от смлени и смесени в блендера сусамов тахан, кимион, лимонов сок, малко вода, чесън, сол и зехтин.    

                                             edna.bg




 Пролетна каша с пресен лук


 Продукти за 6 порции:

 4 връзки пресен лук,6 супени лъжици олио,щипка сол
  За сос "Бешамел":
     1 кафена чаша олио
      2големи супени лъжици масло
     12 пълни супени лъжици брашно
      500 гр. кисело мляко
      сока на 1 лимон

Допълнително
   по 1 или 2 яйца на порция


Включете фурната да загрява на 200 градуса
Нарежете лука на ситно. Сложете олиото в дълбок тиган и загрейте на среден огън.Добавете лука и задушавайте само докато омекне.След това разпределете в индивидуални купички за печене
 .В същия тиган сложете олиото и маслото да се загреят.Когато това стане,добавете брашното,разбъркайте добре с тел,като се стараете да не се получат бучки и пържете докато сместа леко пожълтее,за около 3 минути. Дръпнете настрана от огъня и при постоянно бъркане,бавно налейте 2 чаши студена вода.Хомогенизирайте и добавете киселото мляко.
Върнете на сместа на котлона и бъркайте непрекъснато,докато сместа заври. Отстранете сосът
от огъня,посолете на вкус и подправете с лимонов сок
   Готовия сос "Бешамел" разпределете в купичките и разбъркайте,за да се смеси добре с лука и чукнете отгоре по 1или 2 яйца.

 Сложете купичките във фурната на средно ниво и печете докато яйцето стегне.

Запеканка с извара

И спанак за разкош





Да видим какво се получи
Да видим какво се получи
Снимка: passionscooking.blogspot.com
Необходими продукти (за 4 порции):    
500 г пресен спанак
150 г извара
6 яйца
100 г кашкавал
2-3 скилидки чесън
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Почистете спанака от дръжките, накиснете го във вода и после го измийте. Нарежете го на ивици.

Загрейте зехтина, сложете нарязаните на тънки пластини скилидки чесън и разбъркайте. Добавете спанака. Задушете съставките около 5 минути и ги отстранете от огъня.

Разбъркайте яйцата с изварата. Прибавете спанака и овкусете с подправките. Изсипете сместа в подходяща тавичка и изпечете запеканката във фурната за около 20 минути. Посипете я с настъргания кашкавал и я върнете във фурната, докато той се разтопи.     Edna.bg









Няма коментари:

Публикуване на коментар