1 кг картофи,
1 връзка магданоз,
сол на вкус,
4-5 яйца,
1 пакетче крема сирене,
250 г кайма,
2-3 пръчици спагети,
черен пипер на зърна,
листа маруля за декорация,
2-3 обелки от домат – за розички,
1 домат – за калинки,
черни маслини,
морков
Приготвяне:
Картофите
се сваряват и обелват. Посоляват се и се намачкват на пюре. Слагат се в
средата на подходящо плато, като се оформят във формата на гнездо.
Магданозът се измива и наситнява, слага се в средата на гнездото. Яйцата
се сваряват, обелват се и от тях се вземат само жълтъците, които се
смесват с крема сиренето – служат за приготвянето на пиленцата.
Пиленцата може да се поставят в черупки от яйца – за по-голям ефект. От
сместа (крема сирене и жълтъци) се оформят топчици – едната по-голяма –
за тяло на пиленцето, а другата по-малка – за главичка. За очички на
пиленцата служат зърната черен пипер, а крилцата, човчиците и
гребенчетата се изрязват от морков с помощта на нож или белачка за
рязане. Готовите пиленца се нареждат в гнездото. Отстрани се декорира с
обелките от домат, оформени като розички, калинките, които се правят от
домат – разрязва се на две, прави се разрез на половината, с нож се
надупчва на няколко места, където се слагат също зърна пипер – за
точици, черна маслинка – за главичка. Таралежчетата се приготвят от
каймата, като с леко намокрени пръсти (в оцет) се оформят телцата и
муцунките, слагат се за очички зрънца черен пипер, а бодличките са
начупените на части и забити в каймата спагети.
Готовите таралежчета се пекат в загрята
фурна, върху хартия за печене – до готовност на каймата. Az-jenata
Картофена запеканка
Картофите
се сваряват обелени и нарязани на парчета.След сваряването се изцеждат
от водата и се прехвърлят в намаслена тавичка.Добавя се сол,млян черен
пипер и нарошено сирене и няколко парченца масълце.Всичко се размесва.
В
отделна малка тенджерка се запържват в олио 3-4 с.л. брашно,залива се с
прясно мляко и се бърка за да стане гъсто сосче.Посолява се и се
прибавят рабити 2 яйца с 1/2 кофичка кисело мляко.Количестото на
заливката да е толкова,че да залее обилно картофите.
Заливаме картофите и печем до порозовяване във фурната.
П.П. Ако искате да има нещо месно вътре може да добавите шунка или варено пилешко месо.Също става много вкусно.
Пиле яхния с грах
1 пиле
400 гр. стерилизиран грах
1 с.л. олио
30 гр. краве масло
2 глави лук
50 гр. сланина
1 ч.ч. бяло вино
600 мл пилешки бульон
2 домата (или 4-5 лъжици доматено пюре )
черен пипер
сол
копър
Запържваме лука в олиото и маслото.Слагаме тънко нарязаната сланина и пилето,което е нарязано на порции.Пържим от всички страни.Заливаме с виното и варим 2 минути.Прибавяме сол и черен пипер на вкус,както и доматеното пюре(накълцаните или смлени домати).Наливаме бульона и задушаваме до омекване на месото. Слагаме граха и отново задушаваме. Готовото ястие поръсваме с прясно нарязан копър.
Мъфини
Със сирене и шунка
Не може само сладко
Снимка:
Thinkstock
Необходими продукти:
2 чаени чаши брашно (200 г)
1 бакпулвер
1-2 щипки сол
1 чаена чаша кисело мляко
2 супени лъжици олио/зехтин
2 яйца
3/4 чаена чаша натрошено сирене
1/2 чаена чаша шунка, филе или друг колбас по избор, нарязани на ситно
1-2 супена лъжица ситно нарязан магданоз
черен пипер
форма за мъфини с 12 отвора
12 хартиени формички Начин на приготвяне:
Натрошете сиренето, а шунката и магданоза нарежете на дребно. В купа
разбийте добре яйцата. Постепенно към тях добавете олиото, а след това и
киселото мляко, като продължите да разбърквате
Пресейте заедно брашното, солта и бакпулвера в голяма купа. Прибавете
натрошеното сирене, шунката, магданоза и черен пипер на вкус.
Постепенно изсипете яйчната смес, като се стараете да не разбърквате
прекалено много, иначе мъфините няма да станат пухкави.
Поставете хартиена кошничка във всеки отвор (или намажете с масло и
поръсете с брашно). Разпределете тестото до 3/4 от височината на
отворите. По желание отгоре можете да поръсите с малко ким или настърган
кашкавал.
Печете около 20-25 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
След това извадете кексчетата от фурната, охладете ги за около 5 минути и
ги махнете от формата. edna.bg
За родина на фалафела се смята Египет
Снимка:
gingercookies.eu
Фалафели
Кулинарно и ароматно богатство
Необходими продукти:
250 г суров нахут, накиснат във вода за една нощ
2-3 супени лъжици суров булгур
1 пакетче смлян кимион (може и по-малко, добавяйте на вкус)
1/3 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
1/2 чаена лъжичка кориандър на прах
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
пресен магданоз
хималайска сол на вкус
1 чаена лъжичка бакпулвер
черен пипер на вкус
вода до получаване на подходяща за оформяне на фалафелите консистенция
Начин на приготвяне:
Изцедете нахута от водата, в която е киснал цяла нощ, и го измийте.
Сложете го в блендер заедно с лука, чесъна, магданоза, булгура, малко
вода и смелете съставките много добре. Добавете и останалите продукти за
фалафелите и отново ги смелете, като при нужда прибавете още вода.
Сипвайте толкова вода, колкото е необходимо, за да постигнете подходяща
за оформяне на кюфтета смес. Ако блендерът ви е слаб, работете
внимателно и на почивки, за да не го изгорите, тъй като се изисква добро
смилане на продуктите и процесът не е кратък. След като сместа е готова
и овкусена със сол, според вашите предпочитания, я оставете в
хладилника за малко, за да си "почине".
Загрейте тиган с растителна мазнина (олио), оформете с мокри ръце
фалафелите и ги изпържете до златисто. Не ги препържвайте, защото ще
горчат. Работете на средна към силна степен на котлона, в никакъв случай
на най-силната. Подредете готовите фалафели върху кухненска хартия, за
да се отнеме ненужната мазнина.
Сервирайте ги с хумус или със сос от смлени и смесени в блендера сусамов
тахан, кимион, лимонов сок, малко вода, чесън, сол и зехтин.
4 връзки пресен лук,6 супени лъжици олио,щипка сол
За сос "Бешамел":
1 кафена чаша олио
2големи супени лъжици масло
12 пълни супени лъжици брашно
500 гр. кисело мляко
сока на 1 лимон
Допълнително
по 1 или 2 яйца на порция
Включете фурната да загрява на 200 градуса
Нарежете лука на ситно. Сложете олиото в дълбок тиган и загрейте на среден огън.Добавете лука и задушавайте само докато омекне.След това разпределете в индивидуални купички за печене
.В същия тиган сложете олиото и маслото да се загреят.Когато това стане,добавете брашното,разбъркайте добре с тел,като се стараете да не се получат бучки и пържете докато сместа леко пожълтее,за около 3 минути. Дръпнете настрана от огъня и при постоянно бъркане,бавно налейте 2 чаши студена вода.Хомогенизирайте и добавете киселото мляко.
Върнете на сместа на котлона и бъркайте непрекъснато,докато сместа заври. Отстранете сосът
от огъня,посолете на вкус и подправете с лимонов сок
Готовия сос "Бешамел" разпределете в купичките и разбъркайте,за да се смеси добре с лука и чукнете отгоре по 1или 2 яйца.
Сложете купичките във фурната на средно ниво и печете докато яйцето стегне.
Запеканка с извара
И спанак за разкош
Да видим какво се получи
Снимка:
passionscooking.blogspot.com
Необходими продукти (за 4 порции):
500 г пресен спанак
150 г извара
6 яйца
100 г кашкавал
2-3 скилидки чесън
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете спанака от дръжките, накиснете го във вода и после го измийте. Нарежете го на ивици.
Загрейте зехтина, сложете нарязаните на тънки пластини скилидки чесън и
разбъркайте. Добавете спанака. Задушете съставките около 5 минути и ги
отстранете от огъня.
Разбъркайте яйцата с изварата. Прибавете спанака и овкусете с
подправките. Изсипете сместа в подходяща тавичка и изпечете запеканката
във фурната за около 20 минути. Посипете я с настъргания кашкавал и я
върнете във фурната, докато той се разтопи. Edna.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар