Великден - Возкресение - Pascua - Easter - Ostern - Pâques - Pääsiäinen - Påsk - Pasti - Πάσχα Без съмнение от всички християнски празници Великден е най-радостният. Тъй
като самото религиозно събитие означава надмощие на живота над смъртта,
а като годишно време бележи ново начало в природата, празнуването на
Възкресение Христово е тържествено и пищно - като започнем от шествията в
католическите страни по време на Страстната седмица и стигнем до
богатите празнични трапези във всеки дом по целия християнски свят.
Не е изненадващо, че глобусът ни крие цяла съкровищница от
великденски специалитети, които до един са противоположност на
лишенията, въздържанието и забраните по време на постите и особено на Страстната седмица. Хората навсякъде са зажаднели за прясно месо, най-често агнешко, за свежи зеленчуци и за вкусни сладкиши. Финландските кулинарни традиции
по случай Възкресение са свързани най-вече с един старинен десерт,
наречен меми, приготвян от вода, ръжено брашно, ръжен малц, меласа и
портокалова кора - традиционно се пече на ниска температура в нещо като
тавичка от брезова кора. Яде се студен със захар и сметана, но днешният
индустриален вариант се продава навсякъде в страната в картонени съдове.
В Полша на празничната трапеза се поднасят най-различни ястия от месо,
млечни продукти и тестени вкуснотии като мазурка - сладкиш с плодове, ядки и марципан, и бабка – кекс от козуначено тесто.
На масата се слага фигурка на агне, направена от захар или масло. Но
се поднася също и настърган хрян, за да напомня, че не всичко в живота е
сладко. В Русия на празничната трапеза се сервира пасха - сладкиш от
пресована извара, и кулич (козунак), боядисани яйца и също като в Полша, сладко агне, изпечено от тесто с много захар и масло. Тъй
като Великден е празник на възкресението, на масата се слагат и житни
или овесени кълнове: зърното символизира смъртта, а покаралите листенца –
възраждането. Чехите пък пекат мазанец – сладки кръгли кифли със стафиди и бадеми.
Снимка: Thinkstock
Нашите съседи, гърците, празнуват
Великден тържествено и пищно. Празничният обяд започва с магирица -
овнешка или агнешка шкембе чорба със застройка от яйца и лимонов сок.
Пече се цуреки – козунак, който също като у нас, понякога се украсява с
боядисани яйца. Традиционни десерти са баклавата и кулуракия - деликатни
маслени курабии във формата на венец с глазура от яйце, с аромат на
ванилия и поръсени със сусам. В Елзас Великден идва заедно с аспержите,
гъбите смръчкула и омарите. Празникът носи също така младо агънце и
всякакви пролетни зеленчуци. Обичан едновремешен специалитет е бекьофе,
подобие на мусака с резени картофи, лук и парченца агнешко, мариновано в
бяло вино. Ястието се приготвя в плитък гювеч с капак и се сервира на масата направо в него, заедно с кълнове от хмел за гарнитура.
Снимка: Thinkstock
В Англияосвен
с боядисани яйца се черпят с печено агне със зеленчуци и великденска
торта или simnel cake - с много плодове, покрита с марципан и
украсена с марципанова фигура на Исус плюс 11 марципанови топки, символ
на апостолите без Юда. В неделя сутринта на закуска се поднасят
кифлички, украсени с кръст - това са прочутите hot cross buns.
Сладкишът, който испанците
приготвят за празника и е еквивалент на козунака, се нарича Мона де
Паскуа. Тестото му, съставено от брашно, захар, яйца и сол, се меси
много дълго и изисква поне един час почивка, преди печене. В неделя на испанската великденска трапеза не липсват и агнешки котлети, печен заек, празнична паеля и, разбира се, вино.
Великденската наденица (longaniza de Pascua) е сух колбас с дължина
около 30 см, типичен за района на Валенсия и Арагон, приготвян от постно
свинско месо и подправки.
Снимка: Thinkstock
Постът, налаган от католическата църква, изключва рибата. Така че и преди и по време на Великден в Аржентина
се приготвят емпанадас (вид банички с пълнеж) с риба тон и яхния с
треска. В Чили пък тези емпанадас ги предпочитат с морски дарове, със
зеленчуци и в различни сладки вариации. Друго великденско ястие, фритас
де кесо, или пържени банички със сирене, се приготвя с хилядолистно
тесто и плънка от сирене. Всякакви риби и морски дарове са обичайни за великденските празници.
Сред тях емблематични са севиче и куранто. Последното е ястие от
чилийския юг и представлява нещо като хайдушки гювеч от пресни морски
деликатеси, приготвени сред нажежени камъни в земята. Великден в Еквадор се
почита с празнично ястие, наречено фанеска - вид супа със зеленчуци,
зърна от житни растения и солена треска, която обикновено се придружава
от моло (вид картофено пюре) и от смокиново сладко със сирене. На някои
места приготвят чоклотандас (или умитас) – нещо като сандвичи от смляна
млада царевица с мляко, яйце, сирене и масло, увити в царевични листа и
приготвени на пара, подобни на мексиканските тамалес.
Снимка: Thinkstock
Храната, без която не минава Великден в Парагвай, е чипа. Под това име се подвизават различни видове малки кръгли хлебчета или сладки -
най-често чипас се приготвят с брашно от маниока, мляко, сирене, яйца и
масло. Фино смляното брашно ги прави леки и ефирни и позволява на
топеното сирене да доминира вкуса. Понякога ги поръсват със семенца от анасон. Боливийското куняпе е със същите съставки, но в различни пропорции. В Австралия менюто
на Великден най-често е съставено от печено овнешко, говеждо или
пилешко със зеленчуци. А за десерт поднасят торта, наречена "Павлова" с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Там също са популярни кръглите кифлички със стафиди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар